Wie zijn de eerste Kathedralenbouwers?

 

 

 

Imke van Dillen Marianne van Heeswijk Rachel Zweije Kees van den Boogaart

Imke van Dillen (1968) Social Designer. Projectleider Onze Kathedralenbouwers

Ik voel de noodzaak om nieuwe Kathedralen te bouwen met verfrissende rituelen, in een dialoog met  jong en oud. Sinds 7 jaar initieer ik daarvoor sociaal-culturele concepten in openbare ruimten. Alle kunst, ervaringen en resultaten zijn iets gemeenschappelijks. Kortom van “ons”. Ik breng doelbewust talenten van verfijnd menselijk kapitaal bijeen; kunstenaars die op een verfrissende, duurzame wijze maatschappelijke vragen benaderen, zoals het inrichten van de publieke ruimte, het vergroten van de leefbaarheid en het bijdragen aan sociale ontwikkeling. Samen zoeken we nadrukkelijk het publiek op en faciliteren we ontmoetingen. We creëren hiervoor een kunstzinnige “bouwplaats” en dagen uit om met ziel en zaligheid aan een eigenzinnige creatie te bouwen.     

www.imkevandillen.nl , www.bouwrituelen.nl

Marianne van Heeswijk (1961) Beeldend Kunstenaar

In mijn werk krijgen afgedankte voorwerpen nieuw leven ingeblazen. Ik reanimeer zogezegd voormalige iconen van huiselijkheid en geef ze een nieuwe ziel mee. Van keramiek en textiel tot prentenboeken en knuffelbeesten: alles gaat op in fascinerende assemblages.
“Alles waaraan je begint zonder vooraf te weten of het gaat lukken is een kathedraal “, volgens Daan Quakernaat. Zogezien ben ik in mijn werk constant kathedralen aan het bouwen, groot en klein, alleen en met anderen. Ik geloof in de mensen, de medekathedralenbouwers, in hun inbreng en in het proces. Dat het gaat zoals het gaat en dat het komt zoals het komt en van daaruit verder. Het gaat over vertrouwen, respect en verbinding, over gezien worden en anders leren kijken.

www.villavanheeswijk.nl

Rachel Zweije (1975) Theatermaakster

Ik maak voorstellingen die verbinden. Ik neem mensen mee in een eigenzinnige en intieme sfeer, die verwondert, verrast, vervreemdt verstilt en laat bezinnen.
Ik ben op zoek gegaan hoe mijn persoonlijke bezinningsplek er uitziet. Met de anderen is dit vormgegeven en zo creëerden we een gezamenlijke Kathedraal.  Wat ik bijzonder vind is het ontstaan van de WIJkathedraal. Een plek die verbindt en gecreëerd wordt door bezoekers.

www.rachelzweije.nl

 

 

Kees van den Boogaart (1955) Beeldend Kunstenaar

Als multimediakunstenaar benader ik mijn medium als materie, liefst in combinatie met andere materialen zoals hout, ijzer en bijenwas. Ik wil niet het accent leggen op het ontwikkelen van nieuwe technieken maar streef ernaar contact te houden met primaire materialen en oergevoel in mijn menselijke omgeving. Als Kathedralenbouwer is dat gevoel essentieel. Onze gezamenlijke onderneming creëert ontmoeting en bezinning.
Wij hebben geen eenduidig verhaal zodat ons project oneindig veel gevoelens en gedachten op kan roepen.

www.keesvandenboogaart.nl